1 Click Soft -- One Soft -- zData

podrska@1clicksoft.rs

1 Click Soft logo

CBS SYSTEM

Centralizovani backup sistem baza

Da li neko trenutno u Vašoj firmi brine o kopiranju baza podataka?
Ako je odgovor NE, onda predlažemo da taj posao prepustite nama.

Šta dobijate?

Mi brinemo o dnevnim kopijama baza i garantujemo da nećete izgubiti podatke starije od 24h!

Ukoliko nemate redovne kopije baza?

Cena može da varira i zavisi od veličine štete, pa je zbog toga nezahvalno raditi procenu trajanja radnih procesa na oporavku samih podataka.

U određenim slučajevima cena može da bude približno 500eur bez garancije za tačnost podataka u samoj bazi.

Mi smo tu da Vam pomognemo

Poštovani korisnici,

Poslednjih nekoliko godina najrasprostranjeniji tip malware-a je ransomware i njegove podvarijante kripto virusi, koji su postali ogromna pretnja za Vaše baze podataka na serverima, a bez backup-a baza ni jedna firma više nije sigurna. Naše dugogodišnje iskustvo sa ovim tipom pretnji nam govori da su podjednako ugrožene i velike i male firme, i u većini slučajeva napadači ne biraju žrtve po obimu poslovanja i vrednosti firme.

Najpoznatiji tipovi anti virus (anti malware) zaštita nisu efikasni u ovim slučajevima jer postoji veliki broj Cripro Locker-a koji se menjaju na dnevnom nivou i postaju praktično neuhvatljivi za postojeće tipove antivirus zaštita.


Proboj (ulazak) kripto virusa u vašu lokanu mrežu vrši se na dva načina:

  • Preko "važnih" dokumenata i faktura koji su namenjeni i adresirani na Vašu firmu, a distribuiraju se preko programa za komunikaciju (Skype, Viber, WhatsApp i sl.), email-ovima i direktnim skidanjem fajlova sa interneta.
  • Drugi način je direktan napad na Vaš server: preko programa za daljinsko upravljanje (slabe lozinke), usled propusta u operativnom sistemu od strane proizvođača, ili neažuriranog servera kojem nisu zakrpljene sve bezbednosne rupe.

Nakon proboja u većini slučajeva kripto virus ostaje pritajen i čeka komandu napadača koji ne pokreće napad sve do trenutka dok ne uspe da priđe Vašim najbitnijim podacima, a to je upravo server i Vaše baze podataka. Dakle, napadač u većini slučajeva ne vrši proboj direktno na Vaš server, neko preko najslabije tačke u firmi a to je mreža klijent računara i radnika koji ne mogu ispravno prepoznati da je u toku napad. Preko lažnih linkova i dokumenata u kojima se nalaze izvršni programi (virusi) sa trenutno najopasnijim kontejnerima kodova unutar sebe napadač prodire u Vašu lokalnu mrežu.

Po ulasku na server, napadač obično započinje plansku proceduru napada neradnim danom, u večernjim satima kada je server najmanje opterećen, i kada nema nikoga prisutnog da primeti čudna dešavanja sa samim serverom (čudno ponašanje npr. opterećenje servera, neočekivanje promene podataka, realno može da uoči samo stručno lice ukoliko je prisutno u trenutku napada, pa i tada je mala verovatnoća da će uspeti na vreme da zaustavi kompletan napad). Kriptovanje (zaključavanje) baza se vrši trenutno tako da napadač svoj posao završava u veoma kratkom vremenskom roku, što mu je i cilj jer želi da ostane neopažen u vreme trajanja napada. Napadač na kraju ostavlja ucenu i instrukcije za plaćanje preko kripto valuta koje mu pružaju sigurnost da će ostati neotkriven, uz uslov da će ključ za dekriptovanje (otključavanje) podataka i baza biti dostavljen po izvršenoj uplati.
Postavlja se pitanje da li napadaču treba verovati i izvršiti uplatu koja realno ne garantuje da će Vaši podaci biti otključani, a pristankom na ucenu postajete zanimljivi za sledeći napad. Naše dosadašnje iskustvo govori da ne treba pristati na ucenu i platiti traženu sumu.

Redovan backup baza je jedino rešenje za ovaj tip napada, ali samo ukoliko se baze dislociraju sa lokalnog servera na spoljne servere, koji zbog svoje tehnologije i procedure rada nude sigurno mesto za smeštanje Vaših baza.

Redovnim kopiranjem baza čuvate Vaše podatke i biznis ! 

Podržani tip čuvanja baza

1. Lokalno
- slab nivo zaštite -

U okviru samog servera na sistemskom disku i drugom hard disku ili particiji.

2. Lokalno
- slab nivo zaštite -

Na eksternom memorijskom prostoru

(HDD ili USB)

3. Cloud zaštita
- viskok nivo zaštite -

Podrazumeva izmeštanje svih kopija baza sa lokalnog servera na udaljeni server
1 Click Soft-a sa maksimalnim sistemom zaštite. Ovaj tip čuvanja Vaših podataka
daje potpunu sigurnost vašim bazama i biznisu!

Razlika između tipova čuvanja baza podataka

  1. Lokalno na serveru: server je podložan hardverskim oštećenjima (nestanak struje, strujni udar, zamor elektronike, fizička oštećenja itd), softverska oštećenja (neispravno rukovanje operativnim sistemom i pripadajućim softverom, virusi, greške u programima i drugo).
  2. Lokalno na eksternim medijima: osim hardverskih oštećenja, sve što je u dodiru sa ugroženim računarom i u najkraćem vremenskom periodu, postaje ugroženo i podložno gubitku podataka.
  3. Cloud zaštita: najbolji vid zaštite koji zbog mogućnosti izmeštanja fajlova na udaljenu lokaciju više puta u toku dana van Vaše IT infrastrukture, pruža jedini siguran način za očuvanje podataka do trenutka pre samog napada.

Zašto baš Cloud zaštita

Očekujemo Vaš poziv,
jer mi smo tu zbog Vas!

One Soft logo
OR
ZData logo

Kontaktirajte nas

Naš tim je dostupan za rad sa klijentima, putem navedenih kontakta.

Aleksandar

1 Click Soft

aca@1clicksoft.rs

063 44 53 97

Vladimir

One Soft

vlada@1clicksoft.rs

063 658 219

Zorica

zData

zoka@1clicksoft.rs

011 322 456 4